Funkcjonalności

Motto „ Nikt nie będzie zainteresowany twoją ofertą jeżeli nie będzie chciał zapłacić za doświadczenie które mu dajesz”

 

…… w oparciu o ponad 20 lat pracy, wykonanych 400 projektów powstała ta aplikacja ekspercka. Jest odpowiedzią na dzisiejsze potrzeby rynku i jednym z najważniejszych punktów w procesie podejmowania decyzji przy otwieraniu / projektowaniu obiektu gastronomicznego, lub jego modernizacji. Jest skierowana do inwestorów i architektów będąc źródłem danych do analizy finansowej inwestycji oraz parametrów technicznych potrzebnych do założeń projektowych .

 

Każdy lokal gastronomiczny powstaje w oparciu o projekt technologiczny - który powinien dać nam odpowiedź na podstawowe pytanie :

 

Czy nasza inwestycja będzie stanowiła źródło naszego dochodu , jak szybko zwróci się nam zainwestowany kapitał ? Do tej pory , aby uzyskać odpowiedź byliśmy zmuszeni zlecić projekt technologii -z którego wynikały następująca dane ( zakres projektu technologicznego obiektu gastronomicznego ):

 

- dobór wyposażenia technologicznego + koszt wyposażenia technologicznego

- liczba miejsc konsumenckich

- liczba produkowanych posiłków

- koszty eksploatacyjne związane z dużą energochłonnością mediów : wody, energii elektrycznej, gazu, a także koszty zakupu / wynajmu lokalu .

 

Teraz ta aplikacja ekspercka daje nam odpowiedź na nasze pytanie natychmiast oraz dodatkowo wskazuje jaki rodzaj lokalu w danej powierzchni jest optymalny.

 

Punktem wyjścia do podjęcia decyzji jest powierzchnia lokalu. W zależności od tej informacji proces decyzyjny idzie w kierunku rodzaju zakładu gastronomicznego : Kawiarnia ?

Bar Szybkiej Obsługi czyli Fast-Food ?

Restauracja ?

Kantyna /Stołówka ?

 

Aplikacja określa zakres powierzchni – właściwej dla danego lokalu gastronomicznego :

Kawiarnia od 40 do 100 m2

Bar Fast-Food od 40 do 140 m2

Restauracja od 150 do 310 m2

Kantyna od 200 do 710 m2

, a także rodzaj pomieszczeń właściwych dla danego lokalu gastronomicznego.

 

Przyporządkowanie określonych zakresów powierzchni oraz ich rodzaj otrzymano z doświadczenia w realizacji takich obiektów ( baza danych 400 projektów technologii wykonana przez biuro www.Gastro-Projekt.pl ) i dodatkowo wraz ze wzrostem powierzchni zwiększa się ilość i rodzaj ( wydajność )wyposażenia technologicznego – a tym samym asortyment wydawanych posiłków. Np. wraz ze wzrostem powierzchni w kawiarni powstaje możliwość wypieku pieczywa mrożonego na miejscu. Wraz ze wzrostem powierzchni w Barze Fast-Food powstaje możliwość wypieku pizzy , niezależnie od podstawowego asortymentu : frytek, hamburgerów, zapiekanek, gyros . Dla kantyny zwiększa się wydajność i liczba/rodzaj maszyn do mycia naczyń , pieców konwekcyjno-parowych , długość linii ekspedycyjnej wraz z rodzajem samoobsługowych bufetów zimnych i gorących. Powierzchnia lokalu zobowiązuje do produkcji określonego asortymentu potraw- co zostało tu uwzględnione. Ponadto aplikacja ekspercka określa liczbę miejsc konsumenckich , a także liczbę produkowanych posiłków w zależności od wybranego rodzaju lokalu gastronomicznego. Dane te są istotnym parametrem do określenia rentowności lokalu gastronomicznego. Definicje określające rodzaj danego lokalu podano w podręczniku pt. Projektowanie technologiczne

 

Nie bez znaczenia są obecne koszty eksploatacyjne związane z zużyciem energii elektrycznej , gazu , wody zimnej i ciepłej . Aplikacja podaje zapotrzebowanie na media opcjonalnie dla urządzeń elektrycznych lub gazowych. Przed podjęciem decyzji o lokalu musimy sprawdzić czy proponowany przez dewelopera obiekt spełnia nasze oczekiwania jeśli chodzi o przydział mocy czy gazu , wody , ścieków oraz tłuszczu . Zawartość tłuszczu w ściekach określa nam wielkość separatora tłuszczu, który jest konieczny dla większości obiektów gastronomicznych. Parametry te zostały opracowane na podstawie wzorów / danych z jakich korzystają projektanci technologii przy opracowywaniu tradycyjnych projektów technologicznych.

 

Oczywiście możliwe są wszelkie modyfikacje , ale robimy je już na etapie realizacji , kiedy stwierdzimy , że decydujemy się na określony obiekt. Aplikacja ta nie zwalnia nas od wykonania projektu technologicznego z koniecznymi uzgodnieniami Sanepid.

 

 

Aplikacja Gastro-Ekspert pomogła mi w oszacowaniu skali inwestycji związanej z planowanym przeze mnie otwarciem kawiarni. 

 

Uzyskane dane okazały się bardzo precyzyjne i realnie odzwierciedliły potrzebne nakłady do uruchomienia mojego lokalu gastronomicznego.

 

Marta Sosnowska

Gastro-Ekspert jest dostępny w modelu płatności SMS Premium

Dostęp jednorazowy:
Poprzez płatność SMS w kwocie 14zł + VAT

 

Bądź na bieżąco. Subskrybuj nasz newsletter i otrzymuj najnowsze informacje o aktualizacjach, nowych funkcjonalnościach oraz promocjach.
projekt i wykonanie: synermedia.pl