Pytania

Czy cena urządzeń gastronomicznych zawiera cenę netto czy brutto ?

Aplikacja zawiera ceny netto.


Jakich producentów sprzętu gastronomicznego  uwzględnia wykaz ?

Ceny sprzętu gastronomicznego zostały uzyskane ze sklepów internetowych oferujących urządzenia gastronomiczne oraz katalogów i cenników- głównie polskich producentów . Chodziło o stworzenie minimalnej kwoty potrzebnej na inwestycję w sprzęt gastronomiczny dla danego lokalu.


Jak architekt może skorzystać z tego narzędzia ?

Tworząc projekt biurowca czy centrum handlowego architekt określa orientacyjne powierzchnie handlowe pod  wynajem (na cele komercyjne). Powierzchnia ta w przyszłości będzie stanowiła przedmiot najmu np. kilku restauratorów ( kawiarnia, bar , restauracja lub kantyna ) , ale na etapie projektowania nie można dokładnie określić rodzaju i powierzchni lokalu. Dlatego tworzy się „ wirtualne projekty „aby zabezpieczyć obiekt w niezbędne media ( woda, ścieki, seperator tłuszczu, energia elektryczna , gaz ). Na podstawie tej aplikacji możemy natychmiast otrzymać dane , które zabezpieczą nam media dla kilku rodzaju obiektów.  Na przykład  w budynku biurowym  przeważnie powstaje kantyna i kawiarnia . Przyjmijmy, że w biurowcu pracuje 1000 osób , z czego około 20% będzie spożywało posiłki w kantynie. Na podstawie tej informacji architekt wskaźnikowo lub z doświadczenia określa  powierzchnię na kantynę tj. 200 m2 . Po wpisaniu tej informacji do aplikacji otrzyma wszystkie dane do projektu budowlanego . Dla kawiarni o powierzchni 80 m2 uzyskuje też wszystkie dane do projektu budowlanego- bez konieczności zlecania prac projektantowi technologii. W ten sposób budynek biurowy ma zabezpieczenie w media potrzebne do uruchomienia kilku - różnego typu lokali gastronomicznych.
Natomiast na etapie realizacji obiektu, kiedy pojawia się potencjalny najemca i deklaruje wynajem określonej powierzchni - również może skorzystać z tej aplikacji . Podpisanie umowy na wynajem rozpoczyna dopiero właściwy projekt realizacyjny ze wszelkimi modyfikacjami i uzgodnieniami projektu przez Sanepid.


Co będzie jeśli na etapie projektu realizacyjnego zmienią się urządzenia ? Czy nie zaburzy to bilansu mediów przyjętych na etapie robienia założeń inwestycyjnych ?

Aplikacja powstała  głównie w oparciu o zrealizowane 400 projektów obiektów gastronomicznych w ciągu ostatnich 20  lat  i  dane z niej uzyskane nie odbiegają od realnych założeń projektowych . Ponadto program komputerowy opracowany przez programistę powstał w oparciu o wzory i dane stosowane przy opracowywaniu tradycyjnych projektów technologicznych . Można się spodziewać niewielkich różnic (w granicach kilku procent) , które nie mają istotnego znaczenia dla takiego projektu. Zmiana pieca konwekcyjno-parowego na inny model , czy producenta zmywarki nie ma istotnego wpływu na ogólny tj. całościowy bilans ( sumę ) wody, ścieków , energii i gazu. Ponadto średnice instalacji doprowadzających media do urządzeń posiadają spory margines bezpieczeństwa. Nie można też wykluczyć , że w trakcie prowadzenia lokalu gastronomicznego nie będzie Pan chciał wprowadzić pewnych modyfikacji – opracowana aplikacja tworzy ,dla danej powierzchni bezpieczny model .


Czy po otrzymaniu danych drogą e-mail mogę wysłać ten materiał do firmy gastronomicznej aby przygotowała mi ofertę na innym sprzęcie tzn. konkretnych producentów np. chciałbym mieć zmywarki produkcji niemieckiej.

Otrzymany materiał jest edytowalny w postaci PDF lub w programie EXCEL , celem dalszych analiz i porównań. Zmiana producenta ma wpływ tylko na cenę produktu , natomiast zapotrzebowanie na media może ulec zmianie tylko o kilka procent co nie ma wpływu na bilans mediów dla takiego lokalu.


Czy ilość wody i ścieków uwzględnia liczbę pracowników dla danego lokalu ?

Tak. Według danych ,na podstawie których opracowuje się projekt technologiczny , przyjmuje się 90 litrów wody/dobę  na 1 pracownika – i taka wartość została wykorzystana do programu komputerowego liczącego zapotrzebowanie wody dla lokalu. Aplikacja podaje też liczbę szafek ubraniowych dwudzielnych dla pracowników.


Czy w Barze Szybkiej Obsługi i Kawiarni  uwzględniona jest zmywarka do mycia naczyń stołowych ?

Model baru szybkiej obsługi zakłada, że konsumpcja dań odbywa się na naczynkach jednorazowego użytku. W obiekcie tego rodzaju nie ma pomieszczenia zmywalni naczyń stołowych.
Dla kawiarni o powierzchni od 40 do 50 m2 nie uwzględniono również pomieszczenia zmywalni naczyń natomiast w obiekcie  znajduje się zmywarka do mycia szkła zlokalizowana w ladzie barowej.
Dla kawiarni o powierzchni od 50 do 100 m2 jest pomieszczenie zmywalni naczyń wyposażone w podblatową zmywarkę do mycia naczyń i szkła oraz zlew 1-komorowy i szafę przelotową na czyste naczynia. Układ funkcjonalny różnych obiektów gastronomicznych można znaleźć w podręczniku Pt. Projektowanie technologiczne obiektów gastronomicznych na www.gastro-projekt.pl


Czy firmy sprzedające urządzenia mogą korzystać z tej aplikacji ?

Jest to niezwykle przydatne narzędzie do przygotowywania ofert. Wystarczy wprowadzić powierzchnię lokalu i bez znajomości zasad projektowania otrzymać cały materiał do stworzenia oferty dla klienta. Otrzymany wykaz zabezpiecza wydajność urządzeń dla danej wielkości/powierzchni  lokalu . Wersja edytowalna w programie EXCEL może posłużyć do przygotowania wykazu i cen w oparciu i kilku producentów jakich firma gastronomiczna ma w swojej ofercie handlowej ( zmywarki polskie, niemieckie,  włoskie itp. To samo dla trzonów, frytkownic , pieców , mebli ze stali nierdzewnej , ciągów wydawczych)

 

Aplikacja Gastro-Ekspert pomogła mi w oszacowaniu skali inwestycji związanej z planowanym przeze mnie otwarciem kawiarni. 

 

Uzyskane dane okazały się bardzo precyzyjne i realnie odzwierciedliły potrzebne nakłady do uruchomienia mojego lokalu gastronomicznego.

 

Marta Sosnowska

Gastro-Ekspert jest dostępny w modelu płatności SMS Premium

Dostęp jednorazowy:
Poprzez płatność SMS w kwocie 14zł + VAT

 

Bądź na bieżąco. Subskrybuj nasz newsletter i otrzymuj najnowsze informacje o aktualizacjach, nowych funkcjonalnościach oraz promocjach.
projekt i wykonanie: synermedia.pl